Zoek

Brengt de zaak verder

Verschillen en overeenkomsten actieve Crowdfunding Platformen in Nederland

In Nederland zijn inmiddels diverse crowdfunding platformen actief, waar ondernemers kapitaal kunnen ophalen bij investeerders. Het aantal platformen is de afgelopen jaren hard gegroeid en neemt nog steeds toe. Elk platform heeft een verschillend bedrijfsconcept met andere voorwaarden en achterliggend verdienmodel.

Bij veruit de meeste platformen in Nederland kunnen ondernemers terecht voor een lening. Er zijn echter ook platformen waar uitsluitend donaties worden gegeven of waar investeerders kapitaal verstrekken aan ondernemingen in ruil voor aandelen (bijvoorbeeld Symbid).

Als we kijken naar de platformen die leningen verstrekken, door het matchen van vraag en aanbod van kapitaal, dan kan de ondernemer over het algemeen binnen een bepaalde bandbreedte zelf de looptijd en de rente van de financiering bepalen. De looptijd van een lening ligt over het algemeen tussen de 6 maanden en 10 jaar, waarbij de aflossingen veelal per maand geschieden. De rente die ondernemers vergoeden aan de investeerders, kan door de ondernemer vaak zelf worden bepaald binnen een bepaalde bandbreedte, die veelal afhankelijk is van de toegekende risicoclassificatie. Deze risicoklasse wordt door het platform bij haar beoordeling van de aanvraag bepaald.

Sommige platformen, zoals Zencap, verstrekken uitsluitend financieringen aan kredietwaardige ondernemingen en sluiten starters of ondernemingen met een negatief eigen vermogen bij voorbaat uit. Hierdoor kunnen zij binnen 48 uur op basis van enkel historische gegevens een beoordeling van de aanvraag doen. Andere platformen doen vaak een uitgebreidere beoordeling en kijken ook naar een ondernemingsplan en de financiële verwachtingen voor de toekomst. Deze platformen hebben voor de beoordeling vaak meer tijd nodig, gemiddeld tussen de 1 en 2 weken.

Een aantal platformen, zoals bijvoorbeeld Kapitaal op Maat en Collin Crowdfund, brengen vooraf een bedrag in rekening voor de toetsing van het project. Ook als de aanvraag wordt afgewezen, heeft de ondernemer hierdoor deze kosten. Bij andere platformen, zoals bijvoorbeeld Geldvoorelkaar.nl, is deze eerste beoordeling wel altijd gratis. Naast de beoordelingskosten, wordt bij het afsluiten van de financiering door een platform bijna altijd een percentage van de hoofdsom van de lening in rekening gebracht als afsluitkosten. Dit percentage is bij sommige platformen afhankelijk van de looptijd en bij andere platformen betreft het een vast percentage.

Bij de meeste platformen wordt een ondernemer bij het aangaan van een leningovereenkomst alleen hoofdelijk aansprakelijk en worden er derhalve geen aanvullende zekerheden ten behoeve van de investeerders gevraagd. Wij merken echter op dat platformen steeds meer zekerheden inbouwen en vaker vragen om aanvullende zekerheid dan voorheen. Dit kan bijvoorbeeld zijn een aanvullende borgstelling zijn van een partner, ouder, franchisegever of leverancier.

Ook zijn er platformen, zoals bijvoorbeeld Collin Crowdfund, waar na het tot stand komen van de financiering verplicht een bedrijfscoach van het platform wordt aangewezen, die de ondernemer gedurende de looptijd van de financiering zal begeleiden. Dit om de kans op discontinuïteit zoveel mogelijk te minimaliseren. De kosten van deze bedrijfscoach komen echter wel voor rekening van de ondernemer.

Kortom, er zijn tal van platformen met elk een eigen bedrijfsconcept. Ziet u door de bomen het bos niet meer en wilt u weten welk platform voor u mogelijk het meest geschikt is, neemt u dan gerust contact op met de adviseurs van De Hooge Waerder Corporate Finance

DEEL DIT BERICHT