Search

Brengt de zaak verder

Structuurrisico’s, wat zijn dat eigenlijk?

Onlangs in een bespreking met de kredietanalisten van een bank kwam naar voren dat de bank de structuurrisico’s in de financieringsaanvraag te hoog achtte. Wat bedoelt een bank eigenlijk met de term structuurrisico’s en hoe kun je die eigenlijk beïnvloeden als ondernemer?

Tegenwoordig worden beduidend meer aspecten meegewogen bij de kredietbeoordeling door banken. Bij een kredietaanvraag moeten deze helder in beeld gebracht worden. Deze  beoordelingscriteria moeten aantoonbaar een ruime voldoende scoren. Banken beoordelen de operationele bedrijfsmatige risico’s, de structuur risico’s en financiële risico’s. Structuurrisico wil zeggen dat het geld dat bij een bank geleend wordt, weg kan vloeien uit de organisatie. Als er bijvoorbeeld twee banken in het spel zijn, is er structuurrisico. Of als twee B.V.’s van dezelfde eigenaar zijn en de B.V. ’s niet aan elkaar verbonden zijn. In beide gevallen kunnen gelden doorgesluisd worden van de ene naar de andere entiteit en daarom zal een bankier vaak altijd beide vennootschappen mee willen verbinden oftewel hoofdelijk aansprakelijk willen maken voor de gevraagde financiering. Doordat vele bedrijven uit meerdere juridische entiteiten bestaan, actief zijn in verschillende landen en met meerdere financiers zaken doen, wordt de financiële analyse van de contractpartijen van de bank veel complexer.

Zo wordt er dus nadrukkelijke gekeken naar de omgeving van de kredietnemer. Binnen welke (groeps-)structuur wordt geopereerd. Wat zijn de risico’s van een cashdrain naar verbonden ondernemingen? Bijvoorbeeld door intercompany transacties. Kan houvast worden gekregen op dividenduitkeringen aan moedermaatschappijen? Welke entiteiten behoren tot de creditbase: de direct verbonden kredietnemers en de (hoofdelijk) verbonden borgen. Kortom , die partijen die aangesproken kunnen uit hoofde van het verstrekte krediet. Beoordeeld wordt ook de zogenaamde extended creditbase. Hiertoe behoren de partijen waarvan de financiële gezondheid van invloed is op de vermogenspositie van de kredietnemer. Het kan hierbij gaan om leverancierskredieten of overige (strategische) samenwerkingspartners (of ketenpartners) die financiële belangen hebben bij de kredietnemer (lees: financieringen verstrekt).

Bij het beoordelen van de financieringsrisico’s is het belangrijk de structuur helder in kaart te brengen om de juiste (rechts-)personen in de beoordeling te betrekken. Het is belangrijk te realiseren wie invloed kan uitoefenen op het beleid van de onderneming (zeggenschap over dividenduitkeringen/ prijzen van interne leveringen). Dit kan namelijk  structuurrisico’s met zich mee brengen. Voor het invoeren van de Wet Flex BV werd het criterium of de betreffende BV de meerderheid van zeggenschap heeft in de deelneming,  gerelateerd aan het procentuele aandelenbelang. Hiervoor is het nu van belang te kijken naar het aandelenbelang in de aandelen met stemrecht. De bank wil vaak geconsolideerde cijfers van de totale groep ontvangen. Maar als het gaat om aandelen met stemrecht, zonder winstrecht, is consolidatie juist weer niet wenselijk. Kortom, dit vraagt per geval om een nauwkeurige beoordeling van de situatie.

Een ondernemer kan de bank op weg helpen bij het beoordelen van de structuurrisico’s door in de financieringsaanvraag duidelijk zelf het volledige organogram weer te geven. Welke entiteit binnen de groep vraagt precies de financiering aan? Hoe lopen de cashflows tussen de verschillende verbonden ondernemingen? Wij heeft uiteindelijk de overwegende zeggenschap op beslissingen te nemen die het verloop van deze cashflows kunnen beïnvloeden?

Heeft u een complexe juridische structuur en vindt de bank deze moeilijk te doorgronden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

DEEL DIT BERICHT