Search

Brengt de zaak verder

MKB heeft moeite met aantrekken kapitaal

Maar liefst 28 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers zegt momenteel moeite te ondervinden bij het aantrekken van kapitaal voor zijn of haar bedrijf. Daarbij zegt 48 procent dat deze financieringsperikelen een negatieve invloed hebben op het ondernemerschap. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse ondernemers.

Daarbij zegt 48 procent dat deze financieringsperikelen een negatieve invloed hebben op het ondernemerschap. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse ondernemers.

Opvallend genoeg heeft de bedrijvigheid van MKB-ondernemers in de horeca (67 procent) en de bouw (60 procent) het meest te lijden onder financieringsproblemen. De gemiddelde Nederlandse MKB’er die wil groeien, moet constant op zoek naar de balans tussen de snelheid waarmee zijn organisatie groeit en de financiering hiervan. Uit het onderzoek blijkt dat het aantrekken van (voldoende) financiering helaas niet eenvoudig is, waardoor een gedeelte van die potentiële groei wordt gemist.”

Naast de traditionele bank telt Nederland steeds meer alternatieve kapitaalverstrekkers, waaronder crowdlendingplatforms die zich specifiek richten op het MKB. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de ondervraagde MKB’ers deze vorm van financiering (nog) onbetrouwbaar vindt. De belangrijkste reden hiervoor lijkt een gebrek aan menselijke interactie te zijn. Zo zegt 77 procent meer vertrouwen te hebben in een financieringsaanvraag met persoonlijk contact dan zonder. Daarnaast doet exact de helft van de ondervraagde ondernemers liever geen financieringsaanvraag bij een partij die uitsluitend online bestaat.

In de afgelopen jaren zijn er tientallen alternatieve financiers op de markt gekomen. Dit biedt enerzijds mooie kansen voor de ondernemer. Hij kan die financier kiezen wiens aanbod het beste aansluit op zijn financieringsbehoefte. Maar het grote aanbod en beperkte track record van deze financiers zorgt er ook voor dat de ondernemer door de bomen het bos niet ziet. Met als gevolg dat hij toch naar zijn vertrouwde bank gaat.

Heeft u vragen over het aantrekken van kapitaal via andere kanalen dan de bank, neemt u dan vooral contact op met één van onze adviseurs.

DEEL DIT BERICHT