Search

Brengt de zaak verder

Investeerder KKR komt met kredietfonds van €1 mrd voor Nederlands mkb

Ondernemers in het Mkb die geld nodig hebben, hoeven daarvoor allang niet meer naar een bank. Maar de meeste bedrijven doen dat wel en laten beleggers die zich in de markt proberen te mengen links liggen. Ondanks een reeks initiatieven is het marktaandeel van alternatieve kredietverstrekkers klein.

De Amerikaanse investeerder KKR gaat het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf ondersteunen met leningen waarvoor ondernemers niet terecht kunnen bij banken. KKR neemt daartoe als voornaamste financier deel in een nieuw kredietfonds van gefaseerd €1 mrd., samen met de Britse vermogensbeheerder Schroders. Het Rotterdamse leningenplatform Neos gaat het geld van KKR en Schroders wegzetten en beheren.

Primair doel is het invullen van het gat dat de banken laten liggen. Veel Mkb’ers kunnen nog steeds moeilijk aan leningen komen tot €10 mln. KKR gaat met leningen aan het Mkb een stap verder dan de banken. Dit betekent dat via Neos in de nieuwe opzet leningen tot €10 mln. mogelijk worden, in veel gevallen als aanvulling op bestaande kredietlijnen van de banken. Bedrijven krijgen daarmee meer armslag om groeiplannen te realiseren. Anders dan de banken worden veelal langere looptijden gehanteerd (tot zeven jaar) en wordt vaak met minder zekerheden genoegen genomen. In ruil daarvoor betaalt de debiteur een hogere rente — gemiddeld 9%. Dat is zo’n 3%-punt meer dan bij een korter lopende banklening.

Het kredietbeoordelingsproces verloopt niet soepeler dan bij de banken, maar er wordt anders gekeken naar een bedrijf. Toekenning van een lening hangt sterk af van de kwaliteit van de orderportefeuille en de vraag of in moeilijker tijden nog gezonde marges haalbaar zijn. Ook de financiële informatiestroom moet op orde zijn. Ook bij tegenwind moet een ondernemer de rente kunnen dragen.

Het verse kapitaal van KKR is mede bedoeld om de markt in Duitsland af te tasten. Zo’n 10% van het kapitaal is gereserveerd voor mkb’ers in dat land. Plannen om ook actief te worden in het Verenigd Koninkrijk zijn doorkruist door de brexit.

Met KKR meldt zich nu een nieuwe speler van formaat op de Nederlandse markt voor alternatieve mkb-financiering, die na tien jaar ontwikkeling nog steeds in de kinderschoenen staat. Het initiatief van KKR en Schroders is het zoveelste waarvan mkb’ers gebruik kunnen maken, als ze geen geld willen of kunnen lenen bij de bank. Dit doen ze echter mondjesmaat. Het mkb was twee jaar geleden nog voor 80% afhankelijk van bankkredieten, bleek uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Hoewel het aan cijfers ontbreekt, lijkt er in de afgelopen jaren weinig veranderd. Uit de recentste Financieringsmonitor, blijkt dat twee op de tien mkb-ondernemers zich in het laatste halfjaar van 2017 oriënteerde op een financiering uit ‘alternatieve bronnen’, zoals crowdfunding of direct lending. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 16%. Van de mkb’ers die dit jaar geld willen lenen, zegt ongeveer een derde dat via alternatieve financiering te willen verkrijgen, tegenover een kwart in de eerste helft van 2017.

Het gros van de ondernemers stapt uiteindelijk gewoon naar de bank. In totaal hebben banken circa €127 mrd aan krediet bij het mkb uitstaan, zo’n $1,5 mrd is volgens belangenorganisatie MKB-Nederland afkomstig van alternatieve financiering.

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zouden kunnen zijn, neemt u dan contact met ons op.

DEEL DIT BERICHT