Search

Brengt de zaak verder

Ga nu aan de slag met uw Solvabiliteit!

Een van de pijlers waar een financier naar kijkt bij de beoordeling van de financierbaarheid van uw onderneming is de vermogenspositie, ook wel solvabiliteit genoemd. De solvabiliteit van een onderneming kan op verschillende manieren bepaald worden. Eén van de meest gangbare manieren is op basis van de verhouding tussen het eigen vermogen en het totaal vermogen, oftewel het balanstotaal. De solvabiliteit wordt dan uitgedrukt in een solvabiliteitspercentage.

Een financier ziet dit als het ware als het stootblok van de onderneming en eist een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 procent, afhankelijk van het soort bedrijf. Voor een handelsonderneming zal een financier in het algemeen een wat lager percentage vragen dan bijvoorbeeld voor een industriële onderneming. Bedrijven met weinig activa (bijvoorbeeld adviesbureaus) zullen sneller een hoge solvabiliteit kunnen realiseren dan kapitaalintensieve bedrijven (een productiebedrijf met veel machines en bedrijfspanden). Deze bedrijven hebben veel vreemd vermogen (geleend geld) en moeten dus veel meer eigen vermogen opbouwen om tot een acceptabele solvabiliteit te komen.

De vermogenspositie van een onderneming geeft niet alleen aan of er in het verleden goede bedrijfsresultaten zijn behaald, maar laat ook zien of een bedrijf in staat is in de toekomst tegenvallers op te vangen. Een bedrijf is solvabel wanneer voldoende vermogen aanwezig is om eventuele financiële tegenvallers (een debiteur die niet kan betalen, een machine die kapot gaat en vervangen dient te worden, een daling van de vraag etc.) mee op te vangen. Waar de liquiditeit aangeeft of een bedrijf in staat is om op de korte termijn aan haar verplichtingen (inkoop van de voorraden, betaling van crediteuren etc.) te voldoen, gaat het bij solvabiliteit om het vermogen om op de lange termijn aan de betalingsverplichtingen te voldoen.

Naast genoemde solvabiliteit is in dit kader ook het begrip garantievermogen belangrijk. Het garantievermogen van een onderneming bestaat uit het eigen vermogen plus achtergestelde leningen. Bij het behandelen van een financieringsaanvraag kan de financier u verzoeken het garantievermogen van uw bedrijf te versterken. U kunt dit op meerdere manieren realiseren, zoals bijvoorbeeld het aandelenkapitaal uit te breiden door het van plaatsen van nieuwe aandelen bij huidige en/of nieuwe aandeelhouders of het aantrekken van een achtergestelde lening bij een vreemd vermogensverschaffer.

Het kan voor een onderneming in de aanloop naar het einde van het jaar belangrijk zijn om tijdig aan de slag te gaan met het werken aan de solvabiliteit, bijvoorbeeld door het verkorten van de balans. Een bedrijf met een goede solvabiliteit kan beter financiering krijgen dan een bedrijf met een slechte solvabiliteit. En het kan ook nog eens heel veel geld schelen ook. Een onderneming met een goede solvabiliteit kan namelijk vaak voor bestaande leningen betere condities krijgen. Treed hierover daarom in overleg met uw accountant, die u aan het einde van het boekjaar met het oog op de aankomende balansdatum van 31 december proactief kan adviseren hoe uw solvabiliteit te verbeteren en zo uw kansen op financiering te vergroten!

DEEL DIT BERICHT