Search

Brengt de zaak verder

Financieringsaanvraag MKB steeds vaker toegewezen

Het MKB weet weer steeds vaker een externe financiering voor elkaar te krijgen. Bijna 75 procent van het kleinbedrijf en 64 procent van het midden bedrijf krijgt zijn aanvraag volledig toegewezen, tegenover 57 procent bij de vorige meting. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Financieringsmonitor van het onderzoekbureau Panteia.

Vrijwel over de gehele linie in het MKB zijn bedrijven steeds succesvoller bij het aantrekken van financiering. Acht van de tien bedrijven die een financiering aanvroegen, kregen het volledige bedrag toegerekend wat aangevraagd werd.

Verder blijkt uit de monitor dat vooral snelle start-ups en bedrijven die het afgelopen jaar winst hebben gemaakt, vaak externe financiering zoeken. 56 procent van de snelle groeiers en 43 procent van winstgevende bedrijven in 2015 zochten externe financiering. Ook wordt er steeds meer gekeken naar alternatieve financieringsmethoden: Methodes zoals leasing en crowdfunding worden steeds populairder.

Bijna een kwart van alle bedrijven verwacht het komende jaar een financieringsbehoefte te hebben. Het MKB geeft voor het komende jaar een financieringsvraag aan van €15,5 miljard. Men verwacht dat daar uiteindelijk 80 procent, ofwel €12,5 miljard, hiervan wordt toegekend.

Bij het succesvol verkrijgen van een financiering is het belangrijk dat het totaalplaatje van de financieringsaanvraag klopt. Hieronder een aantal punten die horen bij een goede financieringsaanvraag:

  • Een volledige situatieschets: Een situatieschets geeft de financiële instellingen een goed beeld van wat de onderneming doet en wie de ondernemer/eigenaar is. In de situatieschets staat onder andere de historie van de onderneming, wie de ondernemers zijn, wat de activiteiten van de onderneming zijn en de branchebeschrijving.
  • Het maken van een SWOT-analyse: Met een SWOT-analyse worden de kansen, bedreigingen, sterke en minder sterke punten van de onderneming in kaart gebracht. De SWOT-analyse verschaft inzicht over interne en externe positie van het bedrijf en geeft de financiële instellingen een beeld waar de onderneming in de markt staat.
  • Het beschrijven van het onderscheidende vermogen van het bedrijf: Het is belangrijk dat wordt beschreven waarom potentiële klanten juist gebruik zouden maken van de dienst, gaan winkelen in de winkel of het product online aanschaft van uw bedrijf. Zo wordt er een goed beeld verkregen van wat het product of dienst onderscheidend en kansrijk maakt.
  • Een volledige investeringsbegroting: beschrijf precies welke investeringen er gedaan zullen worden en waarom die investeringen gedaan moeten worden. Dit geeft de beoordelaar een goed beeld of de investeringen juist gebruikt zullen worden.
  • Een juiste en volledige onderbouwing van de financiële situatie: Met een juiste en volledige financiële onderbouwing kan de instelling waar het krediet aan wordt gevraagd overgehaald worden tot het accepteren van de financieringsaanvraag. Met een rapportage waar de balans, resultatenrekening en kasstroom van de afgelopen jaren en de aankomende jaren in staan, krijgt de financier een goede indicatie over de financiële situatie van de onderneming.

Wilt u meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij een financieringsaanvraag klik dan gerust op deze link: http://bedrijfsfinancieringopmaat.nl/financieringsaanvraag/

DEEL DIT BERICHT