Brengt de zaak verder

Factoring alleen geschikt voor grotere bedrijven?

Regelmatig horen wij de opmerking van ondernemers dat factoring alleen geschikt zou zijn voor de grotere bedrijven. Niks is minder waar!

Factoring is simpel gezegd het financieren van facturen. Het wordt vaak gebruikt voor de financiering van werkkapitaal. Bij factoring worden uw facturen bevoorschot door een factormaatschappij. Facturen worden ingezonden en er kan vaak direct beschikt worden over een percentage (doorgaans tussen de 60 en 90%) van het uitstaande bedrag. De factormaatschappij kan het debiteurenbeheer en eventueel ook het risico op non-betaling overnemen.

Het klopt dat factoring bij bijvoorbeeld Abn Amro Commercial Finance begint vanaf een debiteurenportefeuille van meer dan € 600.000 en een bedrijfsomzet die hoger ligt dan € 2 mln. Een aanbieder die ook voor kleinere bedrijven factoringoplossingen aanbiedt, is bijvoorbeeld TREFI. Deze factoringmaatschappij biedt al oplossingen vanaf een gefactureerde Business-To-Business jaaromzet vanaf € 250.000 en een gemiddelde debiteurenstand van boven de € 25.000.

TREFI biedt voor MKB bedrijven met zakelijke klanten in Nederland, België, Duitsland en Engeland financiering tegen lagere kosten en met meer vrijheid dan reguliere kredietverstrekkers. Bedrijven in alle fasen van ontwikkeling, dus ook kleine of startende bedrijven en krimpende ondernemingen, in een breed scala aan sectoren krijgen financiering bij TREFI. Er wordt geen onderpand of persoonlijke garantstelling gevraagd. U beheert zelf uw debiteuren en facturen. U bepaalt zelf iedere dag hoeveel financiering u nodig heeft.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van factoring? Het grote voordeel is dat een ondernemer over meer liquide middelen kan beschikken waardoor snellere groei mogelijk wordt, meer investeringen mogelijk zijn of leveranciers sneller betaald kunnen worden. Een factormaatschappij financiert een factuur veel hoger dan een bank (tot 90%, een bank gaat vaak niet verder dan 60%) en veel langer (tot wel 90 dagen na vervaldatum). Een factormaatschappij groeit met het bedrijf mee. Een ondernemer hoeft niet iedere keer naar de kredietcommissie van een bank zodra extra kapitaal benodigd is. Daarnaast is een groot voordeel dat een ondernemer zich op het ondernemen kan concentreren en alle rompslomp van debiteurenbeheer, incasso etc. uit handen kan geven aan de factoringmaatschappij.

Het belangrijkste nadeel van factoring is dat het vaak een duurdere vorm van financieren is, omdat naast een rentevergoeding ook een zogenaamd factorloon verschuldigd is. Het factorloon is over het algemeen een vast bedrag per factuur, een fixed fee of een percentage over de omzet. Een ander mogelijk nadeel is dat er nogal wat ‘handeling’ bij komt kijken. Afhankelijk van welke vorm van factoring gekozen wordt, kan een factormaatschappij verlangen dat een verpandingsclausule opgenomen moet worden, de voorraden periodiek worden geaudit en verpandingslijsten worden opgestuurd.

DEEL DIT BERICHT