Zoek

Brengt de zaak verder

Euronext begint opnieuw MKB-beurs

Euronext, de pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 ontstond door de fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, heeft aangekondigd opnieuw een beurs voor MKB-bedrijven te willen oprichten. Het wordt een gezamenlijk Nederlands-Belgisch handelsplatform, opgezet door Euronext-dochter Enternext. De beurs richt zich vooral op obligaties, maar middelgrote bedrijven kunnen er ook aandelen noteren. Het beursbedrijf wil met de nieuwe beurs inspelen op de groeiende behoefte van middelgrote bedrijven om buiten de banken om aan financiering te komen.

Het is niet de eerste keer dat Euronext poogt een MKB-beurs op te zetten. Eerder probeerde het concern dat onder de naam Alternext. Maar daar ging in 2014 de stekker uit. Bedrijven bleken niet warm te lopen voor een aandelennotering aan de ‘kleintjesbeurs’ en pogingen om obligaties op het platform te noteren kwamen nooit echt van de grond. Voor deze nieuwe beurs moet de sleutel tot het succes worden de koppeling tussen Nederland en België. In België lijkt de retailmarkt voor het MKB wat dit betreft veel verder ontwikkeld dan in Nederland, maar is het aan de andere kant juist weer moeilijker om institutionele beleggers te bereiken.

Net als bij Alternext hoeven bedrijven die een notering willen niet aan de strenge eisen voor boekhouding en prospectus te voldoen zoals op Euronext. Dat wil onder meer zeggen dat bedrijven in Dutch GAAP kunnen blijven rapporteren. Ook hoeven ze geen volledig prospectus op te stellen, maar kunnen ze volstaan met een beperkter informatiedocument. Dat scheelt vaak flink in de kosten. Volgens Euronext betaalt een bedrijf in het gunstigste geval 1% van het geplaatste kapitaal aan kosten. Wie dan dus voor € 5 mln. aan obligaties uitgeeft — het kleinst mogelijke bedrag — betaalt € 50.000 voor al het papierwerk en de notering zelf.

De ING Bank heeft toegezegd de plaatsingen van obligaties te gaan begeleiden. Euronext zegt dat ook SNS en ABN Amro positief tegenover het initiatief staan. Vanuit de kant van beleggers heeft ook broker AFS al laten weten dat zijn achterban geïnteresseerd is. Kredietbeoordelaar Credit Reform zal een kredietoordeel plakken op de leningen. Na het echec van Alternext lijkt dit de ultieme poging van Euronext om een brug te slaan tussen beleggers en het MKB.

DEEL DIT BERICHT