Search

Brengt de zaak verder

Debt Service Coverage Ratio, wat is dat nu weer?

Onlangs werden we benaderd door een ondernemer die een financieringsaanvraag had ingediend bij zijn huisbank. De bank had de aanvraag in behandeling genomen, maar kwam al snel bij de ondernemer terug met de opmerking dat de Debt Service Coverage Ratio niet sluitend was. Wat is dat nu weer, dacht de ondernemer?

Coverage Ratio betekent ‘dekkingsgraad’. De Debt Service Coverage Ratio (DSCR) is een kengetal die wordt gebruikt om een beeld te krijgen van de betalingscapaciteit van de onderneming in verhouding tot de financiële verplichtingen, ook wel Debt Service genoemd. Kort gezegd is de DSCR de betalingscapaciteit gedeeld door de financiële verplichtingen. De betalingscapaciteit wordt gevormd door de vrije geldstroom binnen een onderneming, in dit geval het resultaat na belastingen, gecorrigeerd voor de afschrijvingen en rentelasten. De financiële verplichtingen betreffen het totale saldo van rente en aflossingen.

Deze ratio moet groter dan 1 zijn en bij voorkeur ook groter dan 1,2. Voorbeeld: indien de rente- en aflossingsverplichtingen € 1 miljoen bedragen en de beschikbare geldstromen € 1,2 miljoen zijn, dan bedraagt de DSCR 1,2.

Een bank kan de DSCR ratio ook gebruiken als opzeggingsgrond. Bedoeld wordt dan bijvoorbeeld dat wanneer de uitkomst van de ratio onder een vooraf gestelde norm uitkomt, de financiering door de bank in beginsel kan worden opgezegd. Dit hoeft niet direct te betekenen dat er grote problemen ontstaan. Soms wil de financier met een dergelijke afspraak bewerkstelligen dat ze het recht heeft om aan tafel te komen om te praten over de redenen waarom een bepaalde business case niet wordt gehaald of om additionele informatie op te vragen bij de onderneming.

In geval van schending van een dergelijke afspraak, ook wel convenant genoemd, geldt voor de ondernemer een directe meldingsplicht aan de bank en ook in het jaarrapport moet daarvan vaak melding worden gemaakt. Verzuim kan leiden tot bestuurlijke aansprakelijkheid.

Kortom, een belangrijk kengetal om vooraf bij stil te staan voordat u de financieringsaanvraag indient bij de bank!

DEEL DIT BERICHT