Search

Brengt de zaak verder

De Termsheet

De laatste tijd worden we weer regelmatig geconfronteerd met financiers die eerst een Termsheet uitbrengen in plaats van direct een definitieve financieringsofferte. Hoe werkt dat nou eigenlijk precies, zo’n Termsheet?

Een Termsheet (Nederlandse vertaling: conditiebrief of conditielijst) is een puntsgewijs overzicht van de voorwaarden voor een zakelijke overeenkomst, zoals bijvoorbeeld een financieringsovereenkomst. Financiers proberen het zich hiermee vaak makkelijker te maken. Eerst maar eens kijken of er daadwerkelijk interesse is bij een klant om daadwerkelijk een financiering af te nemen, in plaats van meteen al beginnen met het uitwerken van een volledige aanvraag om intern fiat te verkrijgen.

Een Termsheet kan ook dienen als onderhandelingsinstrument. Daarbij is het de bedoeling van de financier dat uiteindelijk zo veel mogelijk punten van het termsheet worden overgenomen. Simpel gezegd heeft het termsheet min of meer de status van de verloving voor het huwelijk. De Termsheet bevat dan bijvoorbeeld condities aangaande de hoeveelheid kapitaal die wordt verstrekt, een rente aanbod, looptijd en aflossingsschema. Maar ook worden vaak de belangrijkste zekerheden aangestipt die de financier vraagt.

De juridische status van het termsheet is dat het geen 100 procent bindende afspraken bevat, maar dat het document leidend is voor de onderhandelingen over de definitieve financieringsovereenkomst. Termsheets hebben daarmee een min of meer gelijke functie als een Letter of Intent (LOI), die in het Nederlands ook wel een “voor-overeenkomst” wordt genoemd. Beiden zijn voorbereidend voor een definitieve overeenkomst en in het algemeen niet bindend.

In de praktijk betekent een akkoord op een Termsheet niet ook automatisch dat je in het vervolg van het traject niet alsnog voor verrassingen komt te staan. Er was immers nog geen definitief fiat verkregen, zodat bijna altijd nieuwe voorwaarden worden toegevoegd in de definitieve financieringsofferte. Ook tarieven kunnen nog wijzigen, bijvoorbeeld omdat de financier van mening is dat op basis van de aangeleverde informatie het risicoprofiel gewijzigd is.

Let daarom altijd goed op en laat je bijstaan door een financieringsspecialist om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen!

DEEL DIT BERICHT