Search

Brengt de zaak verder

Vragen en antwoorden over zakelijk krediet en het Coronavirus

We merken dat veel ondernemers vragen hebben over het Coronavirus en de gevolgen daarvan voor hun onderneming. Voorzie je problemen in je financiële situatie of heb je vragen over jouw zakelijke financiering? Wij denken graag met je mee over een passende oplossing.

De impact van het Coronavirus op onze maatschappij en economie is groot en lijkt de komende weken nog groter te worden. Mogelijk wordt jouw bedrijf ook getroffen door de uitbraak van het Coronavirus. Je vaste kosten lopen door, terwijl verkopen mogelijk worden uitgesteld of helemaal worden geannuleerd. Ook kan het Coronavirus impact hebben op je leveranciers, waardoor je vertraging oploopt in je planning en orders niet of pas later kan uitleveren. En mogelijk wordt je eigen productiecapaciteit geraakt door medewerkers die ziek zijn of thuis moeten blijven. Dit zijn allemaal omstandigheden die uiteindelijk impact hebben op je liquiditeit.

Rekening houdend met verschillende scenario’s zien we dat bedrijven die economisch geraakt worden door het Coronavirus, een additionele financieringsbehoefte identificeren voor een periode vanaf drie maanden. Indien je je bestaande financiering wil verhogen, zullen veel banken standaard de verruimde Borgstellingsregeling MKB-kredieten toepassen. In de nieuwe regeling neemt de overheid een groter deel van het risico op de lening voor haar rekening. Je zult dan wel aannemelijk moeten maken dat de continuïteit van je onderneming niet in het geding is en dat je op termijn ook het tijdelijke borgstellingskrediet kunt terugbetalen.

Voordat je echter in deze tijd een nieuwe financiering aangaat, is het verstandig om zelf of met hulp van een financieel adviseur een berekening te maken of je in de toekomst de lasten wel kunt dragen, ook indien het gedurende een langere periode wat minder goed blijft gaan. Dit voorkomt dat je voor een problematische schuld komt te staan. Bij kredietverlening aan eenmanszaken of samenwerkingsvormen van natuurlijke personen, zoals een vof, hanteren banken normaliter het BKR reglement. Dit geldt ook voor corona gerelateerde leningen. Achterstanden van de kredietnemer en borg moeten door de bank worden gemeld bij het BKR. Dit kan gevolgen hebben voor het aangaan van andere vormen van krediet.

Naast overheidsregelingen bieden banken en non-bancaire financiers een flexibel krediet of kortdurende lening. Dat kan soms al vanaf een paar duizend euro en voor een paar maanden. Vergelijk altijd goed de voorwaarden zoals rente, looptijd, afsluit- en administratiekosten van meerdere kredietaanbieders. Reken de rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Lees de kleine letters van het kredietvoorstel. Een begrijpelijk contract en aanbeveling door betrouwbare adviespartijen helpen je bij je keuze. Lidmaatschap van een brancheorganisatie van financiers of een keurmerk ondersteunen daarbij. Overweeg hulp van een financieringsadviseur die met zijn kennis en netwerk het proces kan versnellen.

DEEL DIT BERICHT