Search

Brengt de zaak verder

Voorschriften crowdfunding aangescherpt

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft besloten de huidige voorschriften voor crowdfundingplatformen aan te scherpen. Dit naar aanleiding van een onderzoek door de AFM waaruit diverse risico’s naar voren komen. Met de aanscherping van de voorschriften wil men de risico’s beperken.

Deze risico’s ontstaan met name onder druk van schaarste in de crowdfundingmarkt. Door deze schaarste zijn projecten snel volgeschreven en daalt de gemiddelde tijd waarin de investeerders de projecten kunnen beoordelen. Hierdoor worden investeringsrisico’s mogelijk niet goed overzien.

Eén van de nieuwe voorschriften die gaat gelden houdt in dat alle projectinformatie 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar moet zijn. In deze 48 uur hebben potentiële investeerders de tijd om zich te verdiepen in de casus. Daarbij blijft de huidige 24-uurs bedenktijd achteraf bestaan. Verder wil de AFM dat de sector zich sterk gaat maken dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding.

De AFM verwacht ook dat de crwodfundingplatformen de wanbetalingen bij projecten beter inzichtelijk gaan maken. Dit maakte de AFM in december 2016 ook al bekend. Tot nu toe is het inzicht in deze wanbetalingen nog te beperkt. Daarnaast constateert de AFM ook dat projecten pas na 365 dagen worden afgeboekt.

Op termijn verwacht de AFM dat platformen onderzoeken hoe zij op effectieve wijze invulling kunnen geven aan de voorschriften. Dit in opmaat naar nieuwe wetgeving waar de AFM om heeft gevraagd in haar wetgevingsbrief en waar het ministerie van Financiën gehoor aan heeft gegeven, waardoor crowdfunding een wettelijke basis krijgt binnen de Wet Financieel Toezicht (Wft). De platformen hebben een ontheffing of vergunning, maar de regels zijn op dit moment nog niet verankerd in de wet.

DHW Corporate Finance ondersteunt u graag bij uw vragen over crowdfunding.

DEEL DIT BERICHT