Search

Brengt de zaak verder

Spaargeld in deposito nog interessant?

Met een deposito wordt eigenlijk een spaardeposito bedoeld in de zin van termijndeposito: het spaargeld wordt voor een bepaalde vaste periode aan de bank afgestaan. Het feit dat het spaargeld een minimale (vaste) periode wordt afgestaan, leverde tot voor kort de spaarder een hogere rente op dan de rente op een reguliere spaarrekening. Echter is een deposito de afgelopen jaren steeds minder interessant geworden; bij maar liefst 8 banken liggen de spaarrentes op deposito’s met een looptijd tot en met vijf jaar lager dan die op een vrij opneembare spaarrekening.

Uit een onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl blijkt dat bij diverse banken een spaardeposito van minimaal 7 jaar afgesloten moet worden om een hogere rente te krijgen dan op de reguliere spaarrekening van de bank. Bij sommige banken is dit omslagpunt zelfs 9 of 10 jaar.

De reden voor deze situatie ligt volgens Spaarrente.nl in het feit dat spaarders over het algemeen hun spaargeld langer aanhouden dan bij een deposito het geval is; bij het aflopen van een deposito stapt de klant mogelijk over naar een andere bank. Daarnaast verdienen banken weinig aan de betreffende deposito’s door de lage rentes op de kapitaalmarkt.

Een spaardeposito kan toch interessant zijn, omdat met een deposito de rente voor de betreffende periode vaststaat waar de rente op een spaarrekening meebeweegt met de markt. In de huidige situatie daalt de spaarrente nog steeds, waarmee de vaste rente op een deposito dus aantrekkelijk kan zijn.

DEEL DIT BERICHT