Search

Brengt de zaak verder

Mogelijkheden aantrekken buitenlandse investeerders

De Europese Commissie wil binnenkort een actieplan lanceren met eerste maatregelen voor een echte Europese kapitaalmarktunie. Brussel spreekt van het “ontgrendelen van financiering voor de groei van Europa”. Men wil onder meer barrières wegnemen, zodat het makkelijker wordt voor investeerders en ondernemers om over nationale grenzen heen zaken te doen. Ook moet financiering voor ondernemingen diverser worden en moeten de kosten om leningen te krijgen naar beneden. Hiermee verwacht men dat grote en kleine ondernemingen in Europa makkelijker aan financiering kunnen komen, zonder altijd afhankelijk te zijn van banken.

Brussel stelt onder meer voor om securitisatie – het bundelen en doorverkopen van een stapel leningen, bijvoorbeeld hypotheken – makkelijker te maken. Als dit middel weer wordt ingezet en uitgebouwd tot het niveau van voor de schuldencrisis, zou dit volgens berekeningen van de commissie 100 tot 150 miljard euro extra kunnen opleveren. De reacties van diverse Europarlementariërs over dit onderwerp zijn overigens heel verschillend.

Investeren in infrastructuur moet ook aantrekkelijker worden, vindt Brussel. De Europese commissie stelt voor regelgeving hierover voor verzekeraars te versoepelen. Bovendien moet het makkelijker worden voor ondernemingen om geld op te halen op de kapitaalmarkten. Men kijkt ook nog naar het schrappen en versimpelen van onnodige regelgeving. Ook wil de commissie “onbedoelde” effecten van regelgeving gaan wegnemen.

DEEL DIT BERICHT