Zoek

Brengt de zaak verder

Wat is American Factoring?

American Factoring wordt veelal als algemene vorm van factoring beschouwd, maar het is zeker niet de enige manier van factoring. American Factoring is de meest uitgebreide manier van factoring. Bij American Factoring wordt het eigendomsrecht van uw facturen overgedragen aan de factormaatschappij. Dit is anders bij Traditionele Factoring waarbij u het eigendomsrecht van uw facturen verpand aan de factormaatschappij. Traditionele factoring is doorgaans voordeliger, maar ook minder flexibel.

Er wordt dus in deze financieringsvorm gefinancierd op basis van cessie of verkoop van uw facturen. Meestal gaat dit alleen op voor onbetwiste vorderingen op binnenlandse zakelijke klanten. Het is ook niet mogelijk om facturen voor deeltermijnen te verkopen.  Deze werkwijze kan zorgen voor flexibiliteit en direct cashflow richting uw bedrijf. Op basis van American Factoring kunt u bij een aantal aanbieders tot wel 90-100% van uw facturen financieren. Hier gaat dan wel nog een factoring fee van af. Deze fee is vaak een percentage van de vordering(en) die worden overgedragen. Hierbij bepaalt het debiteurenrisico, oftewel de kredietwaardigheid van uw klant, dus mede de kosten van American Factoring. Hoe lager de kredietwaardigheid van uw klant, hoe hoger de kosten voor u. De betaaltermijn, de periode dat het volgens afspraak mag duren voor uw klant u hoeft te betalen, is een andere belangrijk onderdeel bij het bepalen van de fee. Hoe langer de betaaltermijn hoe hoger de kosten voor u zijn bij American Factoring.

U kunt zelf bepalen welke facturen u wilt aanbieden aan de factoringmaatschappij en deze kan op haar beurt ook zelf bepalen welke facturen het wel en niet wil kopen. American Factoring heeft daarnaast als voordeel dat u door de overname van de factuur, niet langer een debiteurenrisico loopt. Dit debiteurenrisico heeft elk bedrijf dat te maken heeft met debiteuren, het is namelijk het risico dat een debiteur niet betaalt. Door American Factoring toe te passen draagt u ook dit risico over aan de factormaatschappij.

Bij American factoring ontvangt de factor geen percentage van de omzet, maar een percentage van het factuurbedrag. Dit betekent meer flexibiliteit voor bedrijven, doordat zij zelf kunnen bepalen welk deel van hun portefeuille zij uitbesteden. Goed betalende en stabiele klanten blijven zo rechtstreeks betalen aan de onderneming. Als u voldoende spreiding heeft in uw debiteurenportefeuille en u heeft een structurele financieringsbehoefte dan is traditionele factoring wellicht een voordeligere oplossing voor uw onderneming.

American Factoring is niet voor alle bedrijven geschikt om toe te passen. Het is vooral geschikt voor bedrijven waar debiteuren en voorraden de belangrijkste activa zijn, of met een grote export, of die snel groeien, of die actief zijn in sectoren met sterk seizoensgebonden omzetfluctuaties. Bij deze variant van factoring wordt er voornamelijk gekeken naar het risicoprofiel van uw debiteuren en minder naar uw eigen onderneming, waardoor deze vorm van factoring ook geschikt voor ondernemingen in de opstart fase en kleinere ondernemingen.

DEEL DIT BERICHT