Search

Brengt de zaak verder

Innovatiekrediet en Innovatieborgstellingskrediet, wat is eigenlijk het verschil?

Voor de financiering van innovatieve projecten zijn meerdere opties mogelijk. Wist u bijvoorbeeld dat er naast een Innovatiekrediet ook een Innovatieborgstellingskrediet bestaat?

Met het Innovatiekrediet financiert het Ministerie van Economische Zaken nieuwe producten, processen of diensten met een sterke businesscase. Het krediet is risicodragend en hoeft alleen te worden terugbetaald als de ontwikkeling slaagt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is verantwoordelijk voor de uitvoering en de funding komt uit het Innovatiefonds MKB+.

Het Innovatiefonds MKB+ is een speciaal fonds met een revolverend karakter voor de financiering van risicovolle innovatie. Revolverend betekent dat het geld dat u terugbetaalt, opnieuw in het fonds terechtkomt. Dan kunnen andere bedrijven hier ook weer gebruik van maken. In 2015 bedraagt het budget voor het Innovatiekrediet € 60 miljoen.

Alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven (groot of klein), kunnen profiteren van het Innovatiekrediet. Deze financieringsvorm is alleen bestemd voor bedrijven die niet voldoende financiële middelen hebben om een technisch of klinisch innovatieproject in zijn geheel te financieren. Het is wel belangrijk dat een ondernemer het aandeel van de projectkosten dat niet door het innovatiekrediet gefinancierd wordt, zelf kan dragen. Dit betekent dat samen met de financiering die de ondernemer zelf draagt, het project en bedrijf met het innovatiekrediet gefinancierd is. Ook moet een ondernemer in staat zijn om de noodzakelijke commercialiseringsactiviteiten te financieren.

Voor deze regeling komen alleen projecten in aanmerking die in technologisch opzicht vernieuwend zijn, een uitstekend businessperspectief bieden, passen bij de aard van uw onderneming, een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie, uniek zijn voor Nederland, Bonaire, St. Eustatius en Saba, minimaal € 150.000 aan projectkosten met zich meebrengen, zich bevinden in de fase tussen bewezen technische haalbaarheid en marktintroductie en binnen 4 jaar afgerond zijn.

Het Innovatieborgstellingskrediet is een speciale variant van de Regeling Borgstelling MKB Kredieten, ook wel de BMKB-regeling genoemd. De regeling borduurt voort op de standaard BMKB-regeling, maar biedt daarnaast extra gunstige voorwaarden voor innoverende bedrijven. Zij kunnen doorgaans op grond van de WBSO een zogenaamde S&O-verklaring (Speur- & Ontwikkelingswerk) aanvragen. Met deze verklaring komt een ondernemer in aanmerking voor fiscaal voordeel. Bovendien gelden er ruimere mogelijkheden voor de borgstellingsregeling als een onderneming een S&O-verklaring heeft.

Binnen deze regeling staat de overheid jegens een financier borg voor 60% van de lening, bij een krediet van maximaal 1,5 miljoen euro. De looptijd mag maximaal 12 jaar bedragen, vanaf de datum waarop de kredietovereenkomst is gesloten. Uiterlijk op de eerste dag van het veertiende kwartaal waarin de kredietovereenkomst is gesloten moet begonnen worden met het aflossen van de lening. In overleg met de financier is het onder voorwaarden soms mogelijk om de lening voor 2 keer op te schorten. Elke opschorting mag maximaal 4 aaneengesloten kwartalen duren.

Wilt u weten welke regeling het meest voor u geschikt is, neemt u dan gerust contact met ons op.

DEEL DIT BERICHT