Search

Brengt de zaak verder

Business Angel als financieringsmogelijkheid te kort bekend en benut

Uit een onderzoeksrapport van eind 2014 inzake informele investeerders en business angels komt naar voren dat het MKB over het algemeen nog onbekend is met de financieringsmogelijkheden van business angels. Met deze conclusie van onderzoeksbureau Panteia is er voor MKB-bedrijven nog een wereld te winnen. Een betere bekendheid met business angels en hun positieve rol bij MKB-bedrijven kan er voor zorgen dat zij elkaar beter vinden.

Er is in Nederland nu meer aanbod van informele investeerders: hun aandeel in de beroepsbevolking is gestegen van 1,3% in 2001 naar 3,5% in 2013. Ondanks de groei van het aantal business angels zijn MKB-ondernemers nog niet goed op de hoogte met deze optie: 76% van het reguliere MKB geeft aan niet bekend te zijn met de mogelijkheden die business angels bieden. Hierdoor blijven er kansen liggen, mede omdat business angels een tussenpositie innemen tussen seed capital-verstrekkers en formal investment (participatiemaatschappijen).

De meeste informele investeerders steken hun geld in bedrijven uit hun directe (sociale) omgeving: familie, vrienden en bekenden. Een minderheid investeert in onbekenden met een goed idee of business plan: dit zijn de echte business angels. De voorkeur voor ‘bekend’ is begrijpelijk: gegeven het risico dat zij lopen kunnen informele investeerders op deze manier de vinger makkelijker aan de pols houden. Daarnaast is de huidige rol van de business angel bij het MKB vaak uitsluitend de rol van financier en intermediair naar potentiële klanten. Daarmee doen zij zichzelf mogelijk tekort: als deze ondernemers hun business angels breder zouden inzetten, als de brede adviseur die zijn netwerk inzet en als strategische meedenker, zou hun bedrijf daar wel bij varen.

Op onze website www.bedrijfsfinancieringopmaat.nl kunt u ook meer informatie vinden over business angels.

DEEL DIT BERICHT