Zoek

Brengt de zaak verder

Hebben banken het financieren van het MKB nog steeds als kerntaak?

De kredietverlening aan het MKB blijft een kerntaak van banken volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Eerder gaf minister Kamp van Economische zaken kritiek op de banken, omdat in zijn ogen de banken het laten afweten bij de financiering van het MKB. Er worden te veel kredieten afgewezen. De voorzitter van de NVB reageert hierop door te stellen dat er voor gezonde bedrijven met een goed ondernemersplan nog steeds voldoende financieringsmogelijkheden zijn.

Duidelijk is volgens de voorzitter van de NVB dat er sinds de crisis wel iets veranderd is; banken verstrekken niet zoals voor 2008 bijna 100 procent van het vreemde vermogen. Veel bedrijven hebben als gevolg van de crisis minder vet op hun botten. Dat moet volgens de banken eerst worden aangevuld voordat zij in aanmerking kunnen komen voor bancaire financiering. Verbreding van het financieringslandschap is daarom noodzakelijk.

Zodoende zullen banken bedrijven steeds vaker gaan adviseren over aanvullende en alternatieve financieringsvormen. Uit onderzoek van TNS NIPO zou blijken dat MKB-ers een dergelijke rol ook van hun bank verwachten. Door het combineren van verschillende vormen van financiering (‘gestapeld’ financieren), heeft een ondernemer meer mogelijkheden om te voorzien in zijn financieringsbehoefte.

Ook bij De Hooge Waerder Corporate Finance zoeken we steeds meer naar alternatieve financieringen. De banken blijven een belangrijke bron, maar er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden om de MKB ondernemer te voorzien van een financiering. Daarnaast hebben wij al veel ervaring met het combineren van diverse financieringsmogelijkheden, zie ook onze website www.bedrijfsfinancieringopmaat.nl. Indien u als ondernemer meer wilt weten over de mogelijkheden, dan adviseren wij u graag.

DEEL DIT BERICHT